Πρακτικές οδηγίες για τη χρήση ελαίων μαλλιών
Όποιος πιστεύει ότι η φροντίδα των μαλλιών είναι εύκολη δουλειά, δεν θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερο λάθος. Αρκετές πτυχές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την έναρξη κάθε θεραπείας μαλλιών. Για παράδειγμα, πρέπει να εναρμονίσουμε τη φροντίδα των μαλλιών με την περιποίηση του δέρματος του προσώπου και να πάρουμε τα καλλυντικά που ταιριάζουν τόσο με το τριχωτό της κεφαλής όσο και με τον τύπο τρίχας. Αν μόλις ξεκινήσαμε το ταξίδι μας με τη φροντίδα των μαλλιών (επειδή δεν είχαμε αρκετό χρόνο ή απλά δεν δώσαμε αρκετή προσοχή σε τέτοια πράγματα), αξίζει να επιλέξουμε τα έλαια για τα μαλλιά. Γιατί; Ας ξεκινήσουμε με το να αναφέρουμε τη δημοφιλή πεποίθηση ότι δεν έχει νόημα η εφαρμογή λιπαρών ουσιών στα μαλλιά ειδικά όταν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτή τη λιπαρή εμφάνιση των μαλλιών μας. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση αποδεικνύεται απολύτως ψευδής, καθώς τα λάδια μαλλιών κάνουν θαύματα όταν πρόκειται για τη φροντίδα των μαλλιών.
Το μόνο που έχουμε να κάνουμε όμως είναι να επιλέξουμε το σωστό λάδι που ταιριάζει με τον τύπο μαλλιών μας. Αρκεί να ορίσετε το πορώδες των μαλλιών. Αν και η φράση «πορώδες μαλλιών» μπορεί να ακούγεται περίεργη σε μερικούς ανθρώπους, η διαδικασία καθορισμού του δεν είναι δύσκολη. Για να αποσαφηνιστεί, τα μαλλιά υψηλού πορώδους είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αφυδατωμένα, τραχιά στην αφή, τείνουν να φριζάρουν και ηλεκτρίζονται εύκολα. Το στρώμα των επιδερμίδων είναι ανοικτό. Οι επιδερμίδες που είναι κοντά η μία στην άλλη χαρακτηρίζουν τα μαλλιά χαμηλού πορώδους. Επιπλέον, αυτά τα μαλλιά είναι κομψά, λαμπερά και ίσια. Μπορούμε να διακρίνουμε ακόμη ένα άλλο είδος πορώδους τρίχας – μεσαίο. Τα μαλλιά αυτού του είδους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τα χαμηλά ή υψηλά πορώδη μαλλιά. Με λίγα λόγια, το έλαιο λιναρόσπορου, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το έλαιο κάνναβης είναι τα καλύτερα για το χειρισμό μαλλιών υψηλού πορώδους. Όταν πρόκειται για μαλλιά χαμηλού πορώδους, πρέπει να επικαλυφθούν με λάδι καρύδας, βούτυρο καριτέ ή καστορέλαιο.
Ο τρόπος εφαρμογής εξαρτάται κυρίως από τη συνοχή του κάθε ελαίου. Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο βασικές κατηγορίες – στερεά και υγρά. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει λάδια όπως καρύδα, φοίνικα ή babassu. Αυτά τα έλαια πρέπει να ζεσταίνονται αμέσως πριν από την εφαρμογή κάτι που τα κάνει πιο πλαστικά. Αυτή η πρακτική είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι διευκολύνει την τοποθέτηση των φυσικών προϊόντων στα μαλλιά. Ορισμένα υγρά έλαια μπορούν επίσης να θερμανθούν, ωστόσο, δεν απαιτεί κάθε λάδι μια τέτοια διαδικασία. Είναι σημαντικό όμως να μην αφήσετε το λάδι να βράσει, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα.
Το λάδι μαλλιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ως καλλυντικό ή ως πρόσθετο που εμπλουτίζει τα ήδη κατασκευασμένα προϊόντα φροντίδας. Αρκεί να προσθέσετε μερικές σταγόνες ελαίου και να τα αναμίξετε με ένα αγαπημένο μαλακτικό μαλλιών ή μια μάσκα μαλλιών. Επιπλέον, είναι επίσης καλή ιδέα να φτιάξετε ένα σπιτικό καλλυντικό χρησιμοποιώντας ως κύριο συστατικό ένα λάδι. Με λίγα λόγια, αρκεί να αναμειγνύεται μια μικρή ποσότητα ελαίου με μερικές ενυδατικές ουσίες, αλλά όχι εκείνες που κάνουν τα μαλλιά επίπεδα (δηλαδή αλόη, υαλουρονικό οξύ). Όλα τα συστατικά πρέπει να αναμιχθούν με νερό και να τοποθετούνται σε μια φιάλη με έναν ψεκαστήρα. Τέλος, τα μαλλιά μπορούν να ψεκαστούν με το σπιτικό καλλυντικό. Τα έλαια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ελαιώδης φάση άλλων σπιτικών προϊόντων.